Een Haarlemmer en een Amsterdammer in een Friese Derby.

In het leven van een Amsterdammer met affiniteit met voetbal zijn er twee dagen in het seizoen die van levensbelang zijn, namelijk de dagen van: Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax. Ook in het leven van een voetbal liefhebbende Fries zijn er van die dagen. Tot voor kort was dit bij gebrek aan inbreng vanuit Leeuwarden de twee wedstrijden tegen FC Groningen. En persoonlijk kan ik zeggen dat ik als sc Heerenveen supporter vele leuke Derby’s van het Noorden heb mogen meemaken! Sinds vorig seizoen (2013-2014) is het Cambuur uit Leeuwarden dan toch eindelijk gelukt om te promoveren naar de vaderlandse Eredivisie. Hierdoor is de Derby van het Noorden op een zijspoor beland en zal deze in de schaduw moeten leven van de Friese Derby.

Nadat sc Heerenveen het seizoen dramatisch begon met een blamerende 1-2 nederlaag tegen FC Dordrecht hebben ze zich gelukkig weer herpakt en speelden ze verdienstelijk gelijk tegen Feyenoord en haalde in de volgende twee thuisduels tegen Excelsior en FC Utrecht het maximale resultaat en ook uit tegen AZ werd er gewonnen. Vitesse werd vervolgens op een gelijkspel gehouden en daarna werd er een fantastische 1-0 thuisoverwinning behaald tegen titelkandidaat PSV en ook Willem II werd volgens verwachting verslagen. Dit leidde tot een top 4 klassering met kans op een tijdelijke koppositie. Deze koppositie zou tegen aartsrivaal Cambuur uit Leeuwarden (ook wel DKV ‘Dertig Kilometer Verderop’ genoemd) behaald moeten worden.

                19-10-2014

                Vandaag is de dag waar ik me alweer een jaar lang op heb verheugd. De wedstrijd der wedstrijden gaat door! De Friese Derby staat op het programma in het prachtige Abe Lenstra Stadion. En mijn net zo voetbalgekke kompaan Nelis gaat mij vergezellen bij de voor mij belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Om 12:30 staat de wedstrijd te beginnen en we moeten uit het verre Noord-Holland komen dus moesten we op tijd weggaan. Gelukkig konden wij met de ‘Nonnenwagen’ van mijn ouders deze trip maken. Hiervoor moest ondergetekende wel even om 7 uur opstaan om moeders bij het werk af te leveren…

Moeders goed en wel afgeleverd bij het werk kon de echte reis beginnen. Volgende halte: taxistandplaats bij het Haarlemmerplein te Amsterdam. Hier stond Nelis klaar met Cola Vanille en verse Croissant van de bakker, dat is nog eens service. Voor de heenweg kozen wij de route die ons over de afsluitdijk Friesland binnen zou leiden! Het warme gevoel van de provincie komt altijd weer naar boven bij het bordje ‘Wolkom yn Fryslân’.

Inmiddels waren we al een heel stuk onderweg en keken we op de klok. Tot onze schrik hadden we nog maar een krappe 45 minuten en we waren nog niet in Heerenveen gearriveerd. Ik besloot, als chauffeur van de dag, dat ik de auto neer ging zetten bij de McDonalds in Heerenveen. Daar is immers altijd plek om de auto kwijt te kunnen. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming parkeerde ik de auto netjes achter laatste auto. Nogmaals op ons klokje kijken kwamen we erachter dat we een krappe 10 minuten hadden om van de auto naar het stadion te hollen. We besloten daarom ook een tempootje hoger te gaan lopen zodat ik nog net op tijd binnen zou zijn voor het Frysk Folksliet. Ik was dan ook lichtelijk teleurgesteld toen we op de parkeerplaats voor het stadion liepen en het volkslied uit het stadion klonk.

Toen we de parkeerplaats over waren gestoken en de stoep op liepen bij ingang E hoorden we een immens gejuich vanuit het stadion. En ik tikte Nelis aan “Hé het staat 1-0 hoor je dat!”. Nog geen 10 seconden later klonk er weer een hard gejuich vlak voordat we bij onze ingang T waren beland. Ik kon mijn oren niet geloven zou het al 2-0 staan in nog geen 2 minuten spelen dan? Toen we het stadion binnen liepen werd het een en ander snel duidelijk. De score was zojuist geopend door Mark Uth door een penalty binnen te schieten. Lekker is dat… ga je naar de Friese Derby, mis je gelijk de 1-0. Snel gingen we onze plaatsen opzoeken en maakte we ons op voor wat een fantastische wedstrijd moest gaan worden.

45 minuten later was het rust en konden we de eerste helft gaan analyseren. En we waren het al snel eens dat het met de 1-0 tussenstand nog alle kanten op kon. Heerenveen speelde namelijk niet uitstekend, maar datzelfde gold ook voor Cambuur. Al hadden de jongens uit Leeuwarden wel meer aanspraak op een doelpunt dan die van Heerenveen. Even een ‘selfie’ gemaakt met het veld op de achtergrond en Nelis in een Heerenveen-shirt! En op naar de plaatsen voor een andere 45 minuten van deze mooie wedstrijd.

Nelis en Jazou bij de Friese Derby.

Nelis en Jazou bij de Friese Derby.

De tweede helft was nog maar net voorbij en Mark Uth besloot dat het goed was en schoot zijn tweede van de avond binnen! Het was 2-0 voor sc Heerenveen en de dag kon niet meer stuk. Althans dat dacht ik, naïef natuurlijk want het was niet voor niets een derby. Ruim vijf minuten na het tweede doelpunt van Uth tekende Ogbeche al voor de 2-1 na een blunder van de tot dan toen goed keepende Nordfeldt. Op zo’n moment gaan bij mij de billetjes al samenknijpen, want uit ervaring weet ik dat Heerenveen niet zo maar even de bus kan parkeren en á la Chelsea de wedstrijd uit kan spelen alsof er niets aan de hand is.

Mijn voorgevoel klopte helaas en in de 66ste minuut tekende Etienne Reijnen voor de gelijkmaker en inmiddels was Cambuur weer beter gaan spelen dan sc Heerenveen. Er moesten nog 24 minuten gespeeld worden en ik moet zeggen die waren niet de leukste 24 minuten die ik als supporter van Heerenveen heb meegemaakt. Cambuur was heer en meester en op een enkele speldenprik van Heerenveense kant na was het niet om aan te gluren. Uiteindelijk bleef het bij 2-2 en daar mag ik zeker niet om mopperen, zelfs al kwamen we op 2-0 voorsprong. Het had namelijk gemakkelijk een hogere uitslag kunnen zijn voor de Leeuwardernaren.

Na afloop van de wedstrijd liep in met de pest in mijn lijf het stadion uit vergezeld door Nelis, die zoals gebruikelijk, met de niet troostende woorden kwam dat hij een leuke pot had gezien. Al mopperend en klagend over het spel van Heerenveen liepen we naar de auto die aan de andere kant van het dorp bij de Mac stond geparkeerd. Daar aangekomen besloten we dat het toch best wel een goed idee zou zijn om een vette bek te gaan halen en dit acceptabele gelijkspel toch nog wat smaak te geven. Dus stapten we de auto in en reden we naar de McDonalds bij de rotonde van Joure, omdat het kon!

Na ons vetpercentage op te hebben gekrikt reden we in de Nissan Note van mijn ouders weer richting Noord-Holland. Nelis besloot te kijken wat onze jongens van de B1 hadden gedaan die gelijktijdig met sc Heerenveen-Cambuur moesten spelen, in de hoop van de dag toch nog een mooie dag te maken. Dit bleek uiteraard ijdele hoop want de jongens hadden 2-0 op de broek gekregen van RODA ’23. Hetgeen ons dus niet veel blijer maakten en na een gesprek met onze medetrainer werd ook nog eens duidelijk dat het een zeer onnodige nederlaag was…

Al met al was het dus een geslaagde dag vol met hatelijke opmerkingen over en weer en frustraties ten top. Maar ach… wat verwacht je dan met deze twee ongelofelijke haters en een voetbalderby op het programma. Op naar volgend jaar en dan gaan we gewoon winnen!

Reacties zijn gesloten.