Week 5

11 september 2017

Vandaag ging de wekker weer wat vroeger, want ik had les van 9:00 tot 12:00. Tijdens die les behandelden we een deel van de gelezen stof en kwam de mededeling dat ik het hele IPA-schema moest gaan leren. Dat is een schema waar alle symbolen van de taalklanken in staan die men kan maken tijdens het produceren van taal. Tijdens het vak Inleiding Taalkunde was dit schema ook al even voorbijgekomen, maar meer met het commentaar erbij dat het belangrijk was dat we van het bestaan wisten maar dat we het niet helemaal hoefden te kennen. Dat was nu heel anders, want we zouden elke les gaan beginnen met het benoemen van een paar tekens en het zou ook terug gaan komen in ons tentamen.

Nadat de les af was gelopen ging ik even naar huis waar ik een kleine twee uur kon bijkomen van de les. Om 14:15 zou ik namelijk bezoek krijgen vanuit Stockholm. Rasa kwam een paar dagen op bezoek, samen met haar huisgenoot. Helaas was het weer niet heel lekker toen ze op het station aankwamen, maar gedurende de dag werd het wel wat beter en stopte het met regenen. We hebben een klein beetje door de stad gelopen, maar helaas bleken alle musea op maandag gesloten te zijn. Wel konden we Lunds Domkyrka in, de kathedraal van Lund, en konden we nog net op tijd naar binnen bij Drottens kyrkoruin, de kerkruïnes van de koning. Deze ruïnes bevonden zich onder de grond en om ze te zien moest je aan de zijkant van een cafeetje naar binnen. Daarna zijn we nog naar de botanische tuinen gegaan en daar wilde we de kassen in, maar die waren ook gesloten. Vervolgens besloten we ergens een kopje koffie te gaan drinken alvorens we naar mijn appartement gingen om eten te maken.

In de avond deden we niet veel meer dan een filmpje kijken. Snabba Cash heette de film die we gingen kijken, maar het was niet zo’n succes. Daarna gingen we slapen.

12 september 2017

De huisgenoot van Rasa ging vandaag naar Kopenhagen. Rasa en ik gingen niet mee, want ik had een paar andere Fränsta vrienden die ook op Erasmus zijn in Lund benaderd voor een mini-reünie. We hadden om 13 uur afgesproken bij de universiteitsbibliotheek en dus konden we uitslapen. Rasa en ik gingen om half 12 al naar het centrum, want daar wilden we eerst nog een museum bezoeken dat in de buurt van de bibliotheek stond: Skissernas museum. Het was een museum wat in het teken stond van openbare kunstwerken. Als studenten hadden we gratis toegang en achteraf was ik daar ook erg blij mee, want heel interessant vond ik het niet. Ondertussen had Kamila ons vergezeld en liepen we om 13 uur naar de bibliotheek waar we met Iris en Romain hadden afgesproken. Nadat iedereen elkaar had begroet en even kort had bijgepraat, liepen we richting het volgende museum van de dag: Kulturen. Dit was een openluchtmuseum waarbij huisjes stonden uit verschillende delen en tijden van Zweden.

Dit museum was een verademing in vergelijking met Skissernas, maar ik had er op voorhand wel meer van verwacht. Ik dacht dat er acteurs zouden rondlopen die zich gekleed in kleding van die tijd, bezig zouden houden met allerlei ouderwetse beroepen. Dit was echter geenszins het geval. Nadat we waren uitgekeken op dit museum gingen we naar het universiteitshuis, een wit gebouw tegenover de AF Borg. Daar lieten we door een omstander een leuke groepsfoto maken als herinnering van deze geslaagde Fränsta-reünie.

In de avond gingen Rasa en ik nog maar een poging wagen om een goeie film te kijken en dat was dit keer zeker gelukt. We keken naar Quinten Tarentino’s Django. Daarna gingen we slapen, want ik had de dag erna gewoon weer les.

13 september 2017

De les van vandaag ging verder waar we vorige keer gebleven en nadat we klaar waren met de medeklinkers, waren de klinkers aan de beurt. Het mij welbekende klinkervierkant werd uitgelegd, maar ik kwam erachter dat er nogal wat inconsequenties waren aan de manier van uitspreken van bepaalde klanken in verschillende talen. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe dat precies in z’n werk gaat dus ik zal jullie hier verder niet mee vermoeien.

Tijdens mijn les waren Rasa en haar huisgenoot nog even door de stad gaan lopen en hadden ze het historische museum aangedaan. Toen ik klaar was hadden we afgesproken bij de bieb en gingen we vervolgens terug naar mijn huis, waar ze hun spullen op haalden zodat ze weer volgepakt naar het station konden voor de terugreis naar Stockholm.

’s Avonds stond de terugkeer van Feyenoord in de Champions League op het programma. Helaas bleek dit geen succes, want ze werden van de mat gespeeld. Dat was eigenlijk niet raar, want de tegenstander was het schatrijke Manchester City. Ook Dortmund moest zijn meerdere erkennen in Tottenham en dus was het voor mij een droevige voetbalavond. Na deze teleurstelling ging ik maar snel naar bed.

14 september 2017

Het was al weer weekend voor mij en omdat ik deze week alleen maar fonetiek had vond ik het wel weer tijd om me in IJslands te verdiepen. Alle werkwoordvervoegingen van de tot nu toe langsgekomen werkwoorden uitschrijven, woordenlijsten van de eerste paar hoofdstukken doornemen en het volgende hoofdstuk doornemen. Deze routine zal zich in de komende weken gaan uitbreiden met meer werkwoorden, meer woordenlijsten en verbuigingen van zelfstandig naamwoorden.

15 september 2017

Fonetiek zal de komende week verder gaan over klinkers en daarom ben ik het daarbij horende hoofdstuk gaan lezen uit het lesboek. Het zorgde voor zowel verlichting als verwarring. De belangrijkste les uit het boek was dat de uitspraak van een klinker ingedeeld kan worden aan de hand van de volgende kenmerken:

  1. Voorin of achterin de mond;
  2. Met een meer open of meer gesloten mond;
  3. Met geronde of niet-geronde lippen wordt uitgesproken.

Probeer het maar! De uitspraak van de [i] is voorin de mond, met meer gesloten lippen en niet geronde lippen. Als je alleen je lippen rondt, dan krijg je de [y].

Het is grappig hoe bewust je wordt van de manier waarop je mond beweegt, wat de ligging van je tong is en wat er gebeurt wanneer je je lippen gerond of niet-gerond hebt bij het uitspreken van bepaalde letters.

Nadat ik klaar was met het vermoeien van mijn mondspieren door allerlei letters uit te spreken, kwam ik erachter dat er vanavond een wedstrijd uit de Eredivisie op het programma stond. Sparta tegen AZ was een interessante wedstrijd, want de topscoorder van de competitie Weghorst kreeg het voor elkaar om niet één maar twee penalty’s in een tijdsbestek van 1 minuut te missen. Hij maakte het vervolgens wel weer goed door in het verloop van de wedstrijd twee keer te scoren en daarmee blijft hij voorlopig topscoorder. Daardoor leverde de spits van AZ me toch nog punten op voor mijn pooltje.

16 september 2017

Omdat ik me een tijdje geleden aan had gemeld als nieuw lid van de Kalmar Nation kreeg ik vandaag de mogelijkheid om mee te doen aan de Novisch week. Een week met allemaal activiteiten die bedoeld zijn om elkaar (nieuwe leden en de bestuursleden van de nation) beter te leren kennen. Bij Kalmar staat deze week in het teken van Harry Potter en dat betekende dat we eerst allemaal werden gesorteerd in een van de vier afdelingen van Zweinstein: Griffoendor, Huffelpuff, Zwadderich en Ravenklauw. Ik werd, zoals ik had verwacht, ingedeeld bij Ravenklauw. Roos werd daarentegen ingedeeld bij Huffelpuff, en daar had zij niet op had gerekend.

Nadat iedereen bij de juiste afdeling was ingedeeld begonnen we met een aantal spelletjes en daarna gingen we eten. Rond een uur of 22:00 waren we klaar en gingen Roos en ik weer naar huis. Ik was lopend naar Kalmar gegaan, dat is een half uurtje lopen, want zo kon ik tijdens dat stuk ongegeneerd Pokémon GO spelen. Ditzelfde gold ook voor de terugweg.

17 september 2017

De tweede dag van de Novisch week stond in het teken van nog meer spelletjes. Het initiele plan was om die spelletjes te doen in Stadsparken, maar het weer was nogal slecht en daarom besloten de bestuursleden dat we de spellen binnenshuis gingen doen. Dit betekende wel dat we niet als Kalmar Nation tegen andere nations hoefden te strijden, maar dat we voor onze eigen afdeling gingen strijden.

Voorafgaand aan deze strijd werden de Kalmarkleuren op ieders gezicht aangebracht in de vorm van een vlaggetje op de wangen. Of in het geval van sommige anderen werd hun hele gezicht groen en wit gesmeerd. De ene had een simpele vlag, maar er waren ook bij die heuse kunstwerken op hun gezicht lieten schminken. Degenen die hun hele gezicht hadden laten schminken kregen 5 punten voor hun afdeling. Ik vond het de 5 punten niet waard en dus had ik slechts een vlaggetje op mijn wang laten zetten.

De spelletjes verliepen niet supergoed voor onze afdeling, maar we hadden een hoop lol en dat telt ook. Aan het einde van de middag, toen alle spelletjes afgelopen waren, hadden wij in totaal 105 punten verdiend. Echter hadden alle andere afdelingen 135 punten verdiend en dat betekende dat we laatste stonden in de tussenstand om de afdelingsbeker. Gelukkig zag ik dat sc Heerenveen wel had gewonnen en dat was dan ook een goede troost.

Vervolgens ging ik naar huis en daar luisterde ik naar PSV-Feyenoord. PSV bleek geleerd te hebben van de wedstrijd tegen Heerenveen, waarbij ze in de eerste 8 minuten tegen een 2-0 achterstand aankeken en de wedstrijd met 10 man eindigden. Nu stonden ze na 3 minuten op een 1-0 voorsprong en eindigden ze de eerste helft met een man meer nadat Berghuis van Feyenoord met rood van het veld werd gestuurd. De vroege goal bleek uiteindelijk de enige goal van de wedstrijd te zijn. Omdat Ajax eerder op de dag verzuimd had om te winnen van ADO, Vitesse niet wist te winnen van VVV en AZ evenals Heerenveen zoals eerder vermeld wel wist te winnen, stonden de eerste acht teams op een afstand van drie punten van elkaar. Na 5 wedstrijden is er dus nog niet te voorspellen wie er kampioen zou gaan worden.

Desalniettemin heb ik toch een pooltje gemaakt waarin ik samen met een aantal vrienden ben gaan voorspellen hoe de competitie er aan het einde van het seizoen uit zou komen te zien. Volgens mij zou Ajax kampioen worden, want ik denk toch dat ze over het algemeen het beste team hebben en zich daarom gedurende het seizoen beter zullen ontwikkelen. Ook heb ik ingezet op een derde plaats voor Heerenveen, omdat ik vind dat ze het erg goed doen, maar vooral omdat ik hoop dat ze dit vol blijven houden.

Reacties zijn gesloten.