Week 3

28 augustus 2017

Na twee weken lang leve de lol en het leren kennen van andere internationale studenten, is het dan nu tijd voor het echte werk! Dat was althans de gedachten waarmee ik vanochtend opstond. Toen ik om kwart voor tien bij het klaslokaal stond te wachten kwam Iris daar ook aan gelopen samen met Romain. Het bleek dat zij de introductie in hetzelfde lokaal zou hebben, terwijl Romain de stad in ging. Toen we in het lokaal zaten te wachten op de daadwerkelijke introductie duurde het nog tot kwart over tien voordat die echt begon.

Al snel bleek dat wij beiden niet op de lijst van leerlingen stonden, samen met een andere uitwisselingsstudent. Blijkbaar was het allemaal niet zo goed geregeld als ik had gehoopt. We noteerden onze namen op het papiertje van de leerwegbegeleider en dan zouden we worden toegevoegd aan het systeem. De introductie zelf stelde niet zo heel veel voor: er werden slechts een paar basale dingen verteld en daarnaast werden de leraren voorgesteld. Enfin, een kleine anderhalf uur later zat de eerste les, die geen echte les was, er alweer op.

Na de les ging ik naar de receptie waar ik de verplichte lesliteratuur kon kopen. Nadat ik een ingebonden bundel A4’tjes voor 9 euro had gekocht, vertrok ik weer naar huis. Daar kon ik even chillen en de laatste aflevering van het seizoen van Game of Thrones kijken. Het is altijd zo jammer als het einde van het seizoen is gekomen, want nu moet ik weer een heel jaar wachten op een nieuw en laatste seizoen. Nu zelfs nog langer dan een heel jaar aangezien het laatste seizoen van GoT pas in 2019 schijnt uit te komen.

Daarna gingen Roos en ik naar een barbecue bij de Kalmar Nation. Het was erg gezellig bij de barbecue en we speelden een paar potjes Kubb (voor info over dit spel verwijs ik jullie door naar Google). We maakten het niet te laat want morgen stond er weer een nieuwe les te wachten. IJslands!

29 augustus 2017

De eerste les IJslands stond op het programma, maar ik had natuurlijk kunnen weten dat ook dit weer een introductieles was en dat het dus niet echt een les was. Wederom werden er wat basisdingen uitgelegd, maar dit keer hadden we er wel wat aan. We kregen een literatuurlijst en we werden gevraagd om nog die middag het lesboek te bestellen. Dit moest via de mail bij de auteur zelf. Verder werd ook onze lerares voorgesteld. Ze kwam uit IJsland maar sprak zelf geen Zweeds. Wel Deens daarentegen, althans dat is was ze claimde. Ik denk eerlijk gezegd dat mijn Deens nog beter was, maar goed wie ben ik om dat te beslissen. We zouden de lessen dus in een soort “Scandinavisch” krijgen, met hier en daar wat Engels tussendoor.

Na afloop van de les kon ik weer naar huis en daar ben ik gelijk begonnen met het lezen van de tekst die we meekregen. Het was kort dag, maar ze wilde graag dat we het voor morgen zouden lezen. Het was een beetje herhaling van Oudnoords, maar dat kon geen kwaad. Het was namelijk al een tijd geleden dat ik dat had gevolgd.

Roos ging naar de Kalmar Nation om te koken voor de wekelijkse pub-avond. Dus ik kookte voor mezelf wat groente en bakte het laatste beetje pytt-i-panna uit de zak. En na het eten ging ik weer even zitten voor het bijwerken van dit Erasmusverslag. Terwijl ik bezig was met typen kreeg ik een belletje uit de Verenigde Staten! Kirsten hing aan de lijn en we hebben even wat bijgepraat. Het was erg leuk om haar weer even te spreken, helaas werd de verbinding na een tijdje erg slecht en moesten we het gesprek beëindigen. Het is toch best bijzonder dat ik een vriendengroep waarbij zo veel vrienden in verschillende landen wonen. Kirsten in Amerika, Lennart in België, Anita sinds een paar dagen in Curaçao en ik in Zweden.

30 augustus 2017

Maandag en dinsdag heb ik de introductielessen gehad van zowel IJslands als Fonetiek. Die lessen gingen eigenlijk nergens over en dus had ik nog steeds niet echt het gevoel dat het nieuwe collegejaar was begonnen. Vandaag stonden de, hopelijk, eerste echte lessen van beide vakken op het programma. Te beginnen met IJslands.

Deze eerste echte les stond voornamelijk in het teken van de uitspraak van de verschillende letters. Het is eigenlijk te veel om op in te gaan hier, maar de letters þ en ð zijn natuurlijk wel letters die eruit springen. De thorn (þ) wordt uitgesproken als de stemloze ‘th’ zoals in het Engelse ‘think’ en komt eigenlijk alleen aan het begin van het woord voor. Terwijl de eth (ð) in principe wordt uitgesproken als de stemhebbende ‘th’ zoals in het Engelse ‘the’. Ik zeg in principe, want als de eth aan het einde van het woord staat en er geen beginklinker in het volgende woord staat, dan wordt die uitgesproken als de stemloze ‘th’. Dus in ‘það’ worden beide letters als de stemloze ‘th’ uitgesproken, maar als er ‘það er’ staat dan is de eth een stemhebbende ‘th’.

Na de les IJslands had ik een uurtje pauze en daarna begon de les fonetiek. Ik was daar de enige Erasmusstudent en dat bleek ook bij het opnoemen van de namen van de lijst met studenten. Ik stond namelijk als enige niet op die lijst en ik kon ook nog niet bij Luvit, een online platform waarop het lesmateriaal komt te staan. Na een kort gesprekje met de lerares werd duidelijk dat ik daar zelf verder niets aan kon doen en dus moest ik maar gewoon wachten totdat ik toegang kreeg.

De les ging daarna beginnen en het ging over de weg die communicatie volgt en over de verschillende takken van fonologie. Het was een kleine herhaling van datgene wat ik al eerder had gehad tijdens Inleiding Taalkunde in het eerste jaar. Maar die herhaling was wel prettig, want dat was al weer een tijdje geleden.

Na deze les ging ik weer naar huis en was het na drie dagen les al weer weekend voor me!

31 augustus 2017

Omdat ik vandaag vrij was en er nog niet heel veel huiswerk was opgegeven, besloot ik om eigenlijk helemaal niets te gaan doen vandaag. En dat hield ik vol totdat ik er achter kwam dat er aan de westkant van Lund een groot winkelcentrum (à la Schalkwijk) was met een Mediamarkt in de buurt. Ik had een nieuwe koptelefoon nodig en dus ging ik rond half vijf richting Nova Lund zoals dat winkelcentrum heette. Bij de Mediamarkt kocht ik een mooie nieuwe koptelefoon met een microfoontje erin, bij de Akademi Bokhandeln kocht ik nog een paar nieuwe schriftjes en het vierde boek van Harry Potter in het Zweeds als hardcover en daarna keek ik nog even rond in een paar sportwinkels maar alles bleek veel te duur te zijn en dus ging ik maar weer naar huis.

Roos had dinsdag wat Dal mee naar huis genomen van haar keukendienst bij de Kalmar Nation. Dat warmden we op en we kookten er wat rijst bij en dat was echt heerlijk. Gelukkig had ze een flinke emmer meegekregen en konden we het nog een paar keer eten de komende week.

Na het eten stond er een voetbalwedstrijd op de planning: Bulgarije – Zweden. En tegelijkertijd was Frankrijk – Nederland bezig dus dat volgde ik via de app ook nog. Het waren dramatische uitslagen, want zowel Nederland als Zweden verloren, al moet ik zeggen dat er in de wedstrijd van Zweden nog enige spanning zat. Het bleef vrij lang gelijk op gaan namelijk, iets wat zeker niet van Nederland en Frankrijk gezegd kan worden. Als ik de verhalen in de app moet geloven tenminste (en die van internet in de dagen erna). Gelukkig kon ik tijdens de wedstrijd lekker skypen met Marit en was het toch nog een geslaagde avond.

1 september 2017

Om 12 uur in de middag stond er wederom een welkomstbijeenkomst op het programma. Dit keer was het de viering van het begin van het nieuwe collegejaar. De mentoren van mijn groepje zeiden dat we er echt heen moesten gaan want er was een hoop gratis spul te krijgen. En gratis is goed, dus gingen Roos en ik naar het AF gebouw waar de bijeenkomst plaatsvond. Daar hebben we inderdaad een hoop gratis spulletjes gescoord. Het bleek eigenlijk hetzelfde te zijn als de Student Association Fair van de eerste week, maar dan uitgebreid met sportverenigingen, politieke partijen en organisaties voor goede doelen. En owja, compleet Zweedstalig.

Nadat we een uurtje hadden rondgelopen moest Roos naar haar college en ging ik even naar de Flying Tiger in het centrum. Ik word altijd zo blij van die winkel: veel leuke dingetjes, maar eigenlijk helemaal niets wat je echt nodig hebt en toch koop je dan wat…

Later op de dag ging ik naar de Kalmar Nation waar een bierproeverij was, maar daar bleken maar een beperkt aantal plaatsen voor te zijn. Dus dronk ik maar een gewoon biertje en schoof ik bij een willekeurige tafel aan waar een paar Italianen, Spanjaarden en een Hongaar zaten. Er was een verhitte discussie over pasta aan de gang en ik dat verbaasde me ook eigenlijk niets, met die twee Italianen aan tafel.

Nadat ik mijn biertje op had ging ik weer op pad. Ik had namelijk om 19 uur afgesproken bij een van mijn mentoren thuis voor een ‘Crayfish party’. Ik zou voor het eerst kreeft gaan eten! Toen ik daar aankwam werden de laatste voorbereidingen getroffen en daarna konden we aan tafel gaan. We begonnen de maaltijd met een shotje schnapps, maar niet voordat de Zweden ons het liedje ‘Helan går’ lieten horen. Een liedje wat we voorafgaand aan het eerste shotje hoorden te zingen. Om de avond te beginnen zogezegd. Daarna konden we aanvallen!

De Zweedse die bij ons aan tafel zat liet ons zien hoe we het kreeftje moesten eten. En ik moet zeggen: het was best lekker. In een gekke bui heb ik zelfs een garnaaltje geprobeerd en ook deze hield ik zonder probleem binnen. Na afloop van het eten deden we nog een paar spelletjes, waaronder Limbo. En tot mijn grote verbazing hield ik het best lang vol, en viel ik zelfs niet als eerste af!

Aan het einde van de avond en het begin van de nacht gingen we met z’n allen naar een club. Daar bleef ik tot 2 uur en ging toen weer naar huis. De entree die ik betaalde plus de twee biertjes die ik daar dronk, kostte me twintig euro in totaal. Het was heel gezellig, maar dat hoeft wat mij betreft niet elke dag, elke week of zelfs elke maand.

2 september 2017

Doordat het gisteravond laat (of vanochtend vroeg, zo je wilt) was geworden, vond ik het wel een goed idee om lekker lang uit te gaan slapen en niet veel te gaan doen vandaag. Toen ik in de middag eindelijk uit mijn nest kroop en een verfrissende douche had genomen, ging ik toch maar aan mijn huiswerk. Dan had ik nog het gevoel dat ik nuttig bezig was vandaag.

3 september 2017

Vandaag heb ik niet heel veel gedaan. Een beetje door de stof van fonetiek heen gegaan voor de komende week en daarna een beetje Netflix kijken. Heerlijk om een zondag te nietsen.

In de avond stond er weer een wedstrijdje van Nederland en Zweden op het programma en dus zat ik er weer klaar voor. Dit keer volgde ik beide wedstrijdjes via computer en tablet. Het waren beide erg leuke wedstrijden en dit keer wonnen ze wel allebei! Helaas voor Nederland won Zweden echter met 4-0 en dat betekende dat het doelsaldo van Zweden er erg goed op vooruit ging.

Reacties zijn gesloten.