Week 2

21 augustus 2017

Nadat ik nu een kleine week in Zweden woon, is het dan eindelijk tijd voor een tripje naar de IKEA. Niet voor de lol uiteraard, alhoewel … je moet toch een keer in de IKEA geweest zijn als je op uitwisseling naar Zweden gaat lijkt me! Maar ik moest dit keer echt naar die blauwe blokkendoos, want er waren zoals ik eerder had vermeld een aantal dingen die ik nodig had: een kussen, een droogrek, bakjes om kliekjes in te bewaren en nog een aantal andere dingen.

Om 9 uur moest ik voor de kathedraal zijn, want dat was het verzamelpunt waar de bus vertrok naar de Zweedse meubelgigant in Malmö. Toen we daar aankwamen werd er gezegd dat de terugreis weer om 14 uur was. Ik moest toen wel even slikken want wat moest ik in hemelsnaam vier en een halfuur lang in de IKEA doen?

Enfin, na een ouim uur was ik zoals verwacht al klaar met shoppen. En na een paar minuten als een soort zombie rond te hebben gelopen bij de uitgang, kwam ik tot de conclusie dat het beter was als ik ergens rustig ging zitten om te wachten op de bus. Bij de uitgang stond een bankje en daar nam ik dan maar plaats.

Nog geen kwartier zat ik daar, toen ik werd aangesproken door een jongeman. Hij vroeg mij of ik even tijd had om hem te helpen met een klein onderzoekje naar het verbeteren van de site van de IKEA. Hij was werkzaam bij de IT-afdeling en ze waren bezig met een paar tests om te kijken wat er verbeterd kon worden aan de klantvriendelijkheid van de website. Het zou een halfuurtje kosten en ik zou er een 100 kronen kortingsbon voor krijgen. Ik moest toch nog een paar uur wachten dus ik dacht waarom niet.

Ik heb een paar vragen beantwoord en daarna moest ik doen alsof ik de website gebruikte om wat producten op de shortlist te zetten. Vervolgens moest ik vertellen wat ik deed en wat ik zag. Maar het kwam eigenlijk steeds weer op dezelfde procedure neer dus dat was vrij simpel. Een ruim halfuur later was ik klaar en werd ik vriendelijk bedankt. Als bedankje kreeg ik een IKEA-giftcard waar 100 kronen op stond. Ik was daar zeer tevreden mee, want ik dacht eigenlijk dat ik een kortingscoupon zou krijgen.

Met deze giftcard ging ik toch nog maar even door de foodstore. Ik besloot om een zak met Zweedse balletjes te halen, want dan hadden we voor de komende dagen tenminste iets van vlees bij het avondeten. Normaal gesproken is vlees erg duur in Zweden en dus greep ik me kans om deze “gratis” balletjes mee te nemen. Ook nam ik een lekkere ‘kanelbulle’ en een kopje koffie voor tijdens het wachten op de bus.

Om 14 uur stipt kwam de bus voorrijden en kon ik eindelijk terug naar Lund. Thuis aangekomen, leegde ik mijn tas met de zojuist aangekochte spullen en bereidden Roos en ik ons voor op het jubileumconcert in de kathedraal van Lund. Dit concert was wel leuk, maar ik was ook erg blij dat het slechts een uurtje duurde. Daarna gingen we weer naar huis.

Ik maakte het eten klaar en daar zaten gelijk een paar van de Zweedse balletjes bij die ik eerder op de dag had gekocht! Na het eten ging ik de nieuwste aflevering van Game of Thrones kijken. Dat was de een-na-laatste aflevering van het seizoen en het was wederom een supertoffe aflevering! Ik kan weer niet wachten totdat de nieuwste aflevering online komt, maar daarvoor moest ik toch echt een week wachten.

Daarom ging ik maar slapen en voor het eerst sinds ik in Zweden ben hoefde ik geen wekker te zetten voor de dag erna. En dat samen met een nieuw hoofdkussen gaat hopelijk zorgen voor goede nachtrust.

22 augustus 2017

Zoals gezegd kon ik vandaag lekker uitslapen en dat had ik dan ook gedaan. Het enige wat er moest gebeuren, was het aan laten maken van een LU-pas. Daarmee kon ik me identificeren als student en kan je deuren van de uni open maken na bepaalde tijden. Daarnaast wilde ik me laten registreren bij de Kalmar Nation als lid.

Om een uur of 13 ging ik naar het centrum om de zojuist genoemde dingen te doen en dit duurde niet langer dan twee uur in totaal. Daarna ging ik weer naar huis om wat te eten en mezelf voor te bereiden op ‘Ölkällaren’ (de bierkelder) in de pub van de Kalmar Nation. Ondertussen besloot ik ook om mijn eerste GeoCache te zoeken in de buurt. En als ik op de kaart kijk, zie ik genoeg caches in de buurt en dus koos ik er een uit om mee te beginnen. Ik begon aan de verkeerde kant te zoeken bij deze cache, maar uiteindelijk vond ik de minicontainer toch. Daarna liep ik weer terug naar huis en dat was maar 2 minuten lopen vanaf de cache.

Om kwart voor 18 ging ik met de bus naar het centrum voor Ölkällaren en toen ik daar aankwam, stond er al een flinke rij voor de ingang. Eerlijk gezegd had ik daar niet op gerekend, want de Kalmar Nation promootte zichzelf juist als kleine Nation waar er geen grote feesten werden gegeven. Even twijfelde ik daarom ook of ik wel in de rij zou moeten gaan staan. Maar ik ben heel blij dat ik het geduld heb op kunnen brengen om het toch te doen, want het was hartstikke gezellig binnen en ik heb er veel nieuwe mensen leren kennen. Uit Finland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Nederland en op het laatst ook een groep met Chilenen. Ik heb zelfs een heel lang gesprek gehad met twee Zweedse studenten uit Skåne, in het Zweeds. Ik kwam erachter dat ze ook gek waren van voetbal en dat maakte het gesprek al een stuk gemakkelijker. Het was een uitstekende oefening om met moedertaalsprekers te praten in het Zweeds en het ging me eigenlijk prima af.

Toen het twaalf uur was, vond ik het wel weer tijd om naar huis te gaan. Helaas moest ik helemaal naar huis lopen want tegen de tijd dat ik bij de bushalte kwam zag ik dat ik nog een kwartier moest wachten. Het was ongeveer net zo lang als lopen en het bleek ook goed te kloppen want ik zag de bus pas voorbijkomen toen ik al bijna thuis was. Eenmaal thuis aangekomen, stapte ik gelijk in bed en ik sliep als een baby.

23 augustus 2017

Vandaag stond er in de middag een college over de Zweedse academische cultuur op het programma. Het leek mij heel belangrijk om daar heen te gaan, maar al snel kwam ik erachter dat er wederom veel herhaald werd van de welkomstpraatjes. Het stuk over plagiaat was ironisch genoeg exact hetzelfde als dat tijdens het welkomstpraatje van de faculteit.

Na afloop van dit college gingen Roos en ik nog even naar de boekenwinkel in het centrum om wat schriften te kopen. Daarna gingen we terug naar huis en daar aangekomen, inventariseerden we even wat er in huis was en wat er nog gehaald moest worden in de supermarkt. Nadat we tot de conclusie kwamen dat we eigenlijk alleen brood nodig hadden, gingen we lopend naar Willy:s, de goedkoopste supermarkt uit de buurt, die gelukkig voor ons ook nog eens het dichtstbij was.

Naast brood hadden we toch ook nog een pak Knäckebröd, een potje met gemixte kruiden, eieren, handzeep voor in de keuken, strooisuiker, een goedkope kruiswoordpuzzel om ons Zweeds een beetje te trainen en een zak chips gehaald. Je neemt toch altijd meer mee dan je eigenlijk van plan was. Tijdens het boodschappen doen, maakten we ook een lijstje van groentes die nog enigszins te betalen waren. We kwamen uit op wortels, uitjes, courgette, paprika en champignons. Handig om te weten als we een keertje verse in plaats van diepvriesgroentes willen. Al is de kans dat we het voorlopig nog met diepvriesgroente gaan doen erg groot, want dat is gewoon veel goedkoper.

In de avond deden we het rustig aan en hebben we niet veel gedaan.

24 augustus 2017

Vandaag stond er helemaal niets op het programma voor mij en dus besloot ik lekker lang uit te slapen. Na een laat ontbijtje ging ik een lekker stukje lopen, want het was erg mooi weer en er waren nog heel veel onontdekte caches te zoeken. Na een rondje van een kleine vijf kilometer was het resultaat echter niet heel erg bevredigend. Ik had er namelijk in totaal twaalf kunnen vinden, maar ik had er slechts drie daadwerkelijk gevonden.

Veel van de niet gevonden caches zaten namelijk verstopt in bomen op een hoogte van 4 tot 7 meter. Er stond specifiek bij alle caches dat je niet mocht klimmen en dat je het beste een hengel of iets dergelijks kon gebruiken om de cache uit de boom te vissen. Daarnaast waren er ook een paar die ik gewoonweg niet kon vinden. Het was jammer, maar ik had in ieder geval mijn beweging wel weer gehad vandaag.

Toen ik weer terugkwam ging ik even aan de slag met mijn website. Ik was er namelijk achter gekomen dat die op zwart was gegaan vanwege Joost mag weten wat. Daarom besloot ik om over te stappen naar een andere server, maar dat betekende wel dat ik de hele website weer opnieuw moest opbouwen. Het uitzoeken hoe ik dat moest doen, zou nog enige dagen gaan duren.

In de avond ging Roos naar een filmvertoning en dus kon ik mooi met Marit skypen. Het is toch altijd weer fijn om elkaar weer even te spreken. Of wat heet “even”, we hebben bijna de hele avond geskypet. Dat ik in Lund zit is hartstikke leuk, maar het is toch anders dan als we hier met z’n twee hadden gezeten.

Nadat we waren uitgeskypet, ging ik eigenlijk gelijk slapen.

25 augustus 2017

Nadat ik vorige week de eerste bijeenkomst van de mentorgroep had, hebben we deze week voor een tweede keer afgesproken. We spraken voor de kathedraal af en gingen toen iedereen er was een heerlijk kopje koffie drinken, waarna we ons gingen opmaken voor de Treasure Hunt. En opmaken deden we letterlijk. Het was namelijk de bedoeling dat elk team in thema verkleed ging en ons thema was glitter/shiny. Dus met glitterspray en sterpoeder in de aanslag waren we letterlijk aan het shinen!

Het was hartstikke gezellig en leuk om te doen. We kregen een kaartje van Lund en daar stonden een aantal punten op aangestipt. Bij die punten konden we opdrachten doen waarmee we letters konden verdienen. Elke verdiende letter had een waarde en aan het einde moesten we met de verdiende letters een Engels woord maken. Dat woord moest dan een zo hoog mogelijke score opleveren. Uiteindelijk kwamen we op 13 punten uit met het woord “Empathise”. Helaas was dat niet genoeg voor de overwinning en ook onze glitterkostuums hadden niet de gewenste overwinning opgeleverd voor het meest originele kostuum. Maar dat deerde eigenlijk niet want we hadden het leuk gehad.

Na afloop haalden we iets bij Lundafallafel en gingen we naar de botanische tuin. Daar dronken we samen met een paar andere mentorgroepjes een biertje. Hier leerde ik een Duitse student kennen die al een jaar in Lund studeerde en ik had met hem een goed gesprek over nationalisme. Ik vond het namelijk raar dat ik altijd van Duitsers hoorde dat ze er toch nog wel moeite mee hebben om bijvoorbeeld een wereldkampioenschap te vieren en met de Duitse vlag te zwaaien. Hij legde me uit dat de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog echt nog zo diep zitten bij Duitsers dat het zwaaien met vlaggen toch niet zo vanzelfsprekend is als je in andere landen ziet. En dat had ik eigenlijk niet verwacht.

Rond een uur of tien vond iedereen het wel mooi geweest en wilden we weg gaan uit de botanische tuin. Die ging echter dicht en daardoor moesten we met zijn allen over de hekken klimmen om naar buiten te komen. Veel van de studenten hadden hun fietsen mee en dat betekende dat er ook nog een paar fietsen over de hekken moesten. Ik had gelukkig geen fiets bij me en daarom kon ik zo over het hek heen. Helaas bleef ik daarbij met mijn broek hangen waardoor er een scheur in mijn broek kwam te zitten. Gelukkig was dit geen hele grote scheur en zal die nog te repareren zijn. Nu alleen even kijken hoe ik dit moet gaan doen.

Een aantal van de studenten gingen nog naar de club toe van een van de Nations, maar ik vond het wel mooi geweest en besloot op naar huis te gaan. Eenmaal thuis aangekomen dook ik gelijk mijn bed in.

26 augustus 2017

Vandaag was er helemaal niets gepland. Ik besloot daarom wederom laat op te staan en aan mijn website te gaan zitten. Tevens moest ik tussendoor nog een wasje draaien en mijn administratie bijwerken.

Het was frustrerend om mijn website op orde te krijgen want niets leek te werken. Ik heb heel goed op internet gezocht naar verschillende oplossingen, maar pas na vaak proberen en vaak overnieuw beginnen is het me dan toch gelukt! De wederopstanding van jazousreisverhalen.nl is een feit en ik was zeer tevreden over het resultaat. Ondanks dat het een ware dagtaak was geworden.

Nadat ik het eten had gekookt en had afgewassen vond ik het wel weer tijd om dit verslag bij te werken. Ik deed dit onder het genot van Radio Langs de Lijn. Heerenveen moest tegen ADO spelen en het werd nou toch weleens tijd dat ze een keer gaan winnen. De commentator zei nog dat de Friezen in 2017 nog geen uitwedstrijd hadden gewonnen. Dus luisterde ik met aandacht naar de radio. En ze wonnen uiteindelijk de wedstrijd, al was het wel weer billenknijpen aan het einde. Maar dat is de laatste jaren eerder regel dan uitzondering bij sc Heerenveen. Met een tevreden gevoel kon ik lekker gaan slapen.

27 augustus 2017

De wekker ging om 9 uur en ik nam een goed ontbijtje, want vandaag stond een sport- en spellendag op het programma. Dat was in Stadsparken en daar was ik nog niet geweest. Het is een mooi park in het zuidwesten van Lund. Je kan er lekker wandelen of hardlopen en er staan ook een aantal toestellen waar je op kan klimmen. Maar het is ook uitermate geschikt om verschillende spelletjes en sporten in te spelen.

Ik had met mijn mentorgroep afgesproken maar al gauw bleek dat er niet veel mensen van onze groep kwamen opdagen. Het scheen dat er de dag ervoor een grootse party was geweest en dus sliepen de meeste groepsgenoten waarschijnlijk hun roes uit. Door het gebrek aan deelnemers gingen we samen met mentorgroep 52. En dit was een leuke groep mensen uit verschillende landen.

De eerste twee uur speelden we allerlei verschillende spelletjes. Steeds één team tegen een ander team en de winnaar kreeg dan 10 punten, terwijl de verliezer 5 punten kreeg. Zo typisch Zweeds dat zelfs de verliezer nog punten krijgt! Daarnaast kon je nog extra punten verdienen door je team luidkeels aan te moedigen of gekke kunstjes uit te halen tijdens de opdrachten in de spelletjes. Het leverde ons aan het einde net geen 100 punten op en de winnaar bleek veel meer dan dat te hebben. Helaas waren we dus niet de winnaar, maar dat mocht de pret echter niet drukken.

Hierna trommelden we een hoop voetballers op tussen alle deelnemers en speelden we een lekker potje voetbal. Na een uurtje spelen was ik kapot en gebroken en besloot ik om weer terug te gaan naar huis. Lekker douchen was waar ik aan toe was. Na het douchen ging ik lekker voetbal luisteren. Daarna ging ik slapen want de volgende dag ging de eerste week op de uni van start en ik had er best veel zin in!

Reacties zijn gesloten.