Week 1

15 augustus 2017

Vandaag was de dag waar ik al een zeer ruime tijd naar uit keek eindelijk aangebroken. Vanaf het moment dat ik mezelf voor de tweede keer op de opleiding Scandinavische Talen en Culturen had gestort, wilde ik er alles aan doen om het nu wel te halen om deze uitwisseling te mogen beleven. Ik heb er veel voor moeten laten, maar zie hier het resultaat: Jelle in Lund op Erasmus aan de Universiteit van Lund.

Om 7 uur ’s ochtends vertrok mijn vlucht naar Kopenhagen Kastrup en daarvandaan moest ik nog met de trein naar Lund. Deze reis deed ik samen met mijn klasgenoot Roos en op het treinstation van Kopenhagen Kastrup kwam daar mijn zomercursusklasgenoot Iris bij. Samen met een andere klasgenoot (Carmen) en een tweede zomercursusklasgenoot (Kamila) ging ik dit Erasmus-avontuur in Lund aan. Net als vele duizenden andere studenten overigens.

Nadat we ons hadden bij aankomst in ‘AF Borgen’ (het hoofdgebouw van de Academische Vereniging) hadden laten registreren als student, konden Roos en ik op weg naar het appartement wat we gingen huren voor de komende 5 maanden. Daar stonden Saga en haar vriend Oskar al op ons te wachten, van hun onderhuren we het appartement. Terwijl Oskar nog even een stofzuiger door het appartement haalde, kregen Roos en ik een rondleiding door het complex waar we zaten. We moesten namelijk weten waar plekken zoals het milieustation, de tvättstuga (het washok) en de berging zaten. Na deze kleine tour mochten we de woning in en gingen Saga en Oskar weer weg en konden wij onze spullen uitpakken.

In de avond stond er een ‘Arrival Meet-Up’ gepland en daar wilden we wel even langs gaan. We hoopten wat nieuwe mensen te gaan ontmoeten, maar dit bleek in het begin zeer lastig. Er waren namelijk ontzettend veel studenten aanwezig en het was lastig om je ergens in te mengen. Later kwam Carmen met haar huisgenoot en toen we met z’n vieren binnen stonden, werden we aangesproken door een Duitse en een Indische student. Zij vroegen compleet willekeurig of we zin hadden om mee te gaan naar een falafeltent om wat ‘echt’ eten te halen. Tot op dat moment was er namelijk alleen maar snoep en cola beschikbaar.

En dus leerden we op de eerste dag toch nog wat nieuwe mensen kennen. Het was heel gezellig en de falafel was echt uitstekend. Na het eten gingen de Duitse en Indische student ieder hun weg, want ze moesten nog iets regelen. En wij gingen weer naar de meet-up. Het was nu een stuk rustiger en we konden zelfs even zitten. Al snel moest Roos weg, want zij had een bijeenkomst met haar mentorgroepje (een groepje met allemaal nieuwe studenten onder leiding van studenten die al een tijd in Lund studeren). Niet lang daarna ging ik ook weg en besloot ik om terug te lopen naar het appartement. Volgens Google Maps was het 30 minuten lopen en dat bleek aardig te kloppen.

Toen ik terug was, was ik blij om mijn voetjes even te laten rusten en ging ik lekker slapen. Ik had een tweepersoonsbed voor mezelf en dat was heerlijk. Het bed was “slechts” twee meter lang, maar ik kon overdwars liggen en dat sliep prima.

16 augustus 2017

De eerste nacht in Lund was overleefd. Alhoewel ik wel wakker werd met een klein beetje last van mijn rug, maar dat had waarschijnlijk te maken met het super slappe kussen wat ik hier heb. Toch maar even naar de IKEA binnenkort om een fatsoenlijk hoofdkussen te kopen.

Overdag deden we het rustig aan. In de ochtend hadden we alleen een verplichte informatiebijeenkomst en in de avond was er een welkomst receptie. Op deze receptie sprak iemand van het bestuur van de universiteit en de burgemeester van Lund een welkomstwoordje en daarna konden we een fika houden. Aansluitend hieraan had ik de eerste bijeenkomst van mijn mentorgroepje.

Er waren een stuk of 20 nieuwe studenten op deze bijeenkomst afgekomen en we liepen met zijn allen naar de botanische tuin toe. Daar deden we een aantal spelletjes om elkaar proberen te leren kennen. En dan vooral om elkaars naam proberen te onthouden. Na afloop ging ik samen met een paar jongens uit Duitsland, Oostenrijk en Schotland nog een biertje uit de supermarkt drinken. (Waarom ik erbij zeg dat het uit de supermarkt was, is omdat het bier daar minder sterk is. Bier van boven de 3.5% wordt alleen verkocht in de Systembolag en die was niet meer open)

Tijdens deze afterparty bleek dat al deze gasten net zoals ik van voetbal hielden. Toen ik het idee opperde om een voetbalteam op te zetten, stonden ze daar allemaal positief tegenover. Ik werd gelijk in een WhatsApp groep toegevoegd die al eerder op de dag door hun gemaakt was. We zullen zien of het er echt van komt, maar het idee werd goed opgepakt in ieder geval.

Daarna werd het tijd om naar huis te gaan en daar kwam ik rond half 1 aan.

17 augustus 2017

Gister hadden we een welkomstpraatje gehad die gericht was aan alle nieuwe studenten in Lund, maar vandaag werden we welkom geheten op de faculteit van humanistiek en theologie (hier val ik onder). Dit was niet heel spectaculair en er werden veel dingen herhaald, maar het eindigde wel met een uitgebreide fika en een rondleiding door de SOL- en LUX-gebouwen. In deze gebouwen worden de lessen gegeven die ik zal gaan volgen en dus was het wel handig om even rondgekeken te hebben. Tijdens de fika raakte ik aan de praat met studenten uit Japan, België, Italië en Hongarije. Het was wederom erg gezellig.

Tijdens al deze welkomstpraatjes was er één ding wat altijd weer terugkwam. Dat was namelijk dat je ten zeerste werd aangeraden om een fiets te kopen. Nu hadden wij bij het appartement wel één fiets ter beschikking gekregen, maar aangezien we met z’n twee zijn, miste er dus nog een. Daarom hebben we in de middag een fietsenwinkeltje aangedaan die tweedehandsfietsen verkocht voor een redelijke prijs. Na twee fietsen proberen, hadden we de juiste te pakken en konden we tevreden huiswaarts keren. Roos op de zojuist aangeschafte fiets en ik met de bus.

De rest van de dag was vrij en dus besloten we lekker rustig aan te gaan doen.

18 augustus 2017

Van 10:00 tot 16:00 stond er een Student Association Fair gepland. Hierbij stonden alle Nations (een soort studieverenigingen) met hun informatietentjes in een ruimte om hun clubje aan te prijzen aan de nieuwbakken studenten. Het was erg leuk en aan het einde bleven maar een paar Nations over waaruit ik zou willen kiezen: Helsingkronas, Kalmars, Kristianstads en Hallands Nation.

Na afloop van deze Fair gingen we nog even naar de fietsenmaker waar we de dag daarvoor onze fiets hadden gekocht. De achterband van de nieuw gekochte tweedehands fiets was namelijk plat en we hoopten dat ze die voor ons wilden repareren. Dit deden ze zonder ons ook maar iets in rekening te brengen, net als overigens het verstellen van mijn zadel. En daarom konden wij weer tevreden terug naar huis fietsen.

Op de terugweg deden we nog even de boekwinkel in het centrum aan alvorens we echt naar huis gingen. Eenmaal thuis gingen we voornamelijk chillen en bijkomen van de informatie die we naar ons hoofd geslingerd kregen tijdens de fair.

’s Avonds fietsten we weer naar het centrum om naar de Baking Night van de Kalmar Nation te gaan. Alleen die bleek niet vandaag, maar morgen te zijn en dus kwamen we voor niets naar het centrum en konden we weer teleurgesteld terugfietsen. Onderweg haalden we avondeten bij de Lidl en dat maakten we bij thuiskomst gelijk klaar. Inmiddels was het al traditie geworden dat we bij het avondeten de ‘De slimste mens’-aflevering van de dag ervoor terugkeken en dus deden we dat nu ook weer.

Na het eten keek ik nog even tv, maar ik was erg moe en ging daarom snel slapen. Het was geen geslaagde slaapnacht, want ik werd halverwege de nacht wakker met last van mijn rug. Ik denk dat het matras toch te zacht is voor mijn rug en dat in combinatie met een flutkussen zorgde voor een slechte nachtrust. Nadat ik het topmatras had omgevouwen en alleen op de boxspring ging liggen, sliep ik een stuk beter.

19 augustus 2017

Het eerste weekend in Lund is alweer aangebroken. De tijd lijkt nu al te vliegen en dat is zowel een goed ding als een slecht ding. Een goed ding omdat tijd vliegt als je het leuk hebt en dat heb ik het zeker! Maar slecht omdat ik helemaal niet wil dat deze tijd zo snel voorbijvliegt!

Vandaag staan er geen uni-gerelateerde activiteiten op het programma, maar ga ik naar een voetbalwedstrijd: FC Rosengård – Eskilstuna United DFF. Na het vrouwenvoetbal EK in eigen land ben ik een beetje verknocht geraakt aan het vrouwenvoetbal. In het team van FC Rosengård speelde alleen al minstens 4 speelsters die op het EK actief waren, waarvan er zelfs 2 in de finale met Denemarken speelden.

De wedstrijd zelf begon pas om 15:00, maar ik besloot om een stuk vroeger naar Malmö te gaan. Dan kon ik nog even wat van de stad zien. Vanaf het station zette ik koers naar het herkenningspunt van de stad: ‘The Turning Torso’. Ik ben daar eenmaal eerder geweest en dat was tijdens de studiereis van Nordom in 2015. Ik was toen al gestopt met de opleiding, omdat ik destijds niet genoeg punten had gehaald om naar het tweede jaar te gaan. Het voelde daarom heel speciaal voor mij om nu ruim 2 jaar later weer op deze plek te staan. Nu wel geslaagd in het halen van mijn eerste én tweede jaar! Als je mij toen had gezegd dat ik hier weer zou staan over 2 jaar omdat ik op Erasmus zou gaan naar Lund, dan zou ik je voor gek hebben verklaard. Ik heb er veel voor moeten doen, maar ook zeker veel voor moeten laten. Desalniettemin heeft dat zich echt uitbetaald en ben ik blij dat ik mijn hart heb gevolgd bij het maken van de beslissing om toch weer aan de opleiding Scandinavische Talen en Culturen te gaan beginnen.

Na dit bijzondere moment ben ik op weg gegaan naar het stadion voor de voetbalwedstrijd. En daar werd ik welkom geheten door een percussieband en dat werkte zeer sfeerverhogend. De wedstrijd zelf was ook echt om te genieten. Na nog geen drie minuten spelen is er al 6 keer op doel geschoten en dat zie ik bij een mannenvoetbalwedstrijd toch niet snel gebeuren. Het lijkt wel alsof de dames gewoon lekker voetballen en dat is precies waar ik van hou.

Aan het einde van de wedstrijd stond er 1-0 op het scorebord en dat betekende dat FC Rosengård als winnaar van het veld stapte. Het was zoals gezegd een vermakelijke wedstrijd, maar het was daarom ook jammer dat het enige doelpunt uit een penalty tot stand was gekomen. De score had wel veel hoger kunnen uitvallen als je naar de hoeveelheid kansen kijkt. Het is hoe dan ook zeker iets om vaker te doen!

Na de wedstrijd ging ik met de trein weer terug naar Lund en eenmaal daar op het station besloot ik om toch nog naar de Baking Night van de Kalmar Nation te gaan. Dit stond in eerste instantie niet op het programma, want ik ging ervan uit dat ik te laat terug zou zijn. Dit bleek dus niet het geval te zijn. Wel was ik helaas te laat om mee te doen met het kokkerellen, maar ik mocht toch gewoon meedoen met de spelletjes die werden gedaan in de tijd dat de pizza’s in de oven zaten.

Tijdens deze spelletjes heb ik wederom nieuwe mensen leren kennen. Voornamelijk nog meer studenten uit Australië en Nederland. We speelden eerst een spel waarbij we in ons groepje steeds een servetje moesten klemmen tussen twee willekeurige lichaamsdelen die de spelleider omriep. Daarna deden we het knopenspel, waarbij iedereen met ogen dicht en gekruiste handen elkaar moest vastpakken en vervolgens met open ogen de groep uit de knoop zien te krijgen. Vervolgens deden we het Ninja-spel. Hierbij moesten we met een beweging proberen om de arm van je buurman of buurvrouw aan te tikken. Als je aangetikt werd dan kon je die arm niet keer gebruiken. Zo moest je doorgaan totdat je beide armen afgetikt waren. En wonder boven wonder bleef ik als laatste over en werd ik benoemd tot Ninja-Master. Tot slot speelden we het Samoerai-spel en dat valt te vergelijken met het Vikingspel dat ik weleens had gespeeld met vrienden.

Nadat we uit waren gespeeld konden we aan tafel, want de pizza’s waren klaar! Naast pizza’s waren er ook brownies en chocoladebolletjes. Het was echt heerlijk en onder het eten werd er nog wat gepraat hier en daar. Ik zat vooraf nog te twijfelen over bij welke Nation ik wilde gaan horen, maar dat is na vanavond wel beslist. Na het eten gingen ze nog naar een film kijken, maar dat was ‘En man som heter Ove’ en die had ik al tweemaal gezien en dus ging ik weer naar huis.

Thuis wilde ik naar de wedstrijd van sc Heerenveen gaan kijken tegen Heracles, maar dit bleek niet mogelijk om buiten Nederland te kijken vanwege uitzendrechten van Fox Sports. Dus werd het ouderwets naar de radio luisteren. En dat heeft toch ook wel iets spannends. Ik heb althans altijd dat het lijkt alsof ik veel meer in de wedstrijd zit omdat je goed moet luisteren. De muziek tussendoor is dan ook altijd een onwelkome onderbreking, maar het wordt des te spannender als deze dan wordt onderbroken voor een doelpunt. Want je weet eigenlijk nog helemaal niets totdat de commentator je uit de spanning verlost.

Tijdens deze wedstrijd kwam mijn geliefde Heerenveen in de blessuretijd van de eerste helft onterecht op achterstand. Het leek er vervolgens de hele tweede helft op alsof ze niet meer over deze achterstand heen kwamen. Totdat in de 95ste minuut de verlossende woorden van de dienstdoende commentator kwamen dat ze toch nog hadden gescoord! En ondanks dat het geen winnende goal was, voelde dat wel even zo.

Na dit bevredigende slot van de wedstrijd besloot ik om de samenvattingen nog even te kijken van Studio Sport. Ook hier bleek weer een restrictie voor het buitenland op te zitten, maar nu werd ik gelijk doorgelinkt naar de BVN. Daar kwam de uitzending een half uur later op en dus moest ik nog even wachten. Nadat ik de samenvattingen had gezien ging ik naar bed, want mijn oogjes vielen toch wel langzaamaan dicht.

20 augustus 2017

Het einde van de eerste week in Lund was daar en dat betekende dat mijn eerste wasje gedraaid moest worden. In Zweden kan je dat doen in een speciale kamer van het gebouw van je appartement. Deze kamer wordt in het Zweeds een “tvättstuga” genoemd. Het was even uitvogelen hoe dit werkte, maar al snel kreeg ik door dat het eigenlijk vrij simpel was. In de tvättstuga staan naast wasmachines ook drogers en droogkabines. Daarom kon ik na de was ook gelijk mijn ondergoed en handdoeken in de droger gooien. Dit ging niet in een keer goed, want na een kort programmaatje was het nog niet echt droog. Maar naar de tweede ronde was dit wel het geval. De rest van de kleding kon ik mooi meenemen naar het appartement om daar te laten drogen.

In de middag stond er een taalcafé op het programma in combinatie met een basketbalwedstrijd van de plaatselijke club. Het team EOS Lund speelt op het tweede niveau van de Zweedse professionele basketbalcompetitie. Helaas was het zo enorm druk binnen dat er van dat taalcafé niet zoveel terecht kwam. Daarom besloot ik maar om gelijk te gaan zitten op de tribune. Dit bleek niet helemaal geslaagd. Het was namelijk zo druk binnen dat het erg benauwd werd. Ik was daarom ook erg blij toen we halverwege de wedstrijd even frisse lucht konden happen buiten. De tweede helft keken we vanaf het balkon en dat bleek een goede zet te zijn. Het was minder bedrukken en zo kon ik toch nog lekker van de wedstrijd genieten.

Het was een leuke wedstrijd en het ging een beetje over en weer. Aan het einde van de 4 kwarten stond het dan ook gelijk en moest er extratijd aan te pas komen. Helaas voor Lund trok te tegenstander uit Helsingborg aan het langste eind. Dit mocht de pret echter niet drukken want het was slechts een oefenwedstrijd voor aanvang van het seizoen.

Nadat de wedstrijd af was gelopen fietsten we weer naar huis en gingen we het eten klaarmaken. Het laatste beetje van de pasta kon worden klaargemaakt en dan konden we weer nieuwe boodschappen doen en eindelijk iets anders eten. Ik bedoel het is lekker en goedkoop hoor pasta, maar bijna de hele week pasta eten wordt wel eentonig. Gelukkig komt daar binnenkort een oplossing voor. Bij de Kalmar Nation gaan we volgende week namelijk leren hoe je eten voor 5, 10 of 15 kronen kan maken. Ik hoop dat dit zorgt voor een gevarieerde en lekkere rotatie van het avondeten.

Dit was dan het einde van de eerste week in Lund. Ik heb veel gedaan, veel indrukken opgedaan en ik hoop dat het alleen maar doorgaat de komende weken en maanden!

Reacties zijn gesloten.