Champions League finale 2013

BVB bereikt de finale van het kampioenenbal, der Königsklasse of the Champions League! Een prestatie die er niet om liegt en een die mij geld zou gaan kosten… Want belofte maakt schuld! Eerder die week sprak ik gekscherend met een maat van mij af om naar Dortmund te gaan om de wedstrijd te volgen op groot scherm wanneer het door ons sinds kort zo bewonderde BVB de finale zou halen. En zoals eerder vermeld gebeurde dit en was een tripje over de grens in de maak!

Al snel gingen we kijken naar een goedkoop hostel vlak bij het stadscentrum van Dortmund en al snel kwamen we bij een leuk Jugendhostel terecht op nog geen 2 minuten lopen van het centrum. Na even wat alternatieven bekijken kwamen we tot de conclusie dat het DJH-Jugendgästehaus Adolph Kolping onze voorkeur genoot. Zo gezegd zo gedaan!

De dag van de Duitse titanenstrijd is aangebroken. Na mijn moeder vakkundig op het werk te hebben gedropt begint de reis naar het Signal Iduna Park, met een tussenstop bij het studenten krot van mijn kompaan en mede BVB supporter Nelis. Met een blikje energiedrank achter de kiezen kon de reis nu echt beginnen en zal ik mijn langste autoreis, als bestuurder, gaan meemaken. De reis verliep voorspoedig en voordat we er erg in hadden waren we al voorbij Arnhem en besloten een kopje koffie te gaan nuttigen bij het eerstvolgende tankstation. Helaas! Voor toegang tot de WC van het desbetreffende tankstation was 50 eurocentjes nodig. En helaas had ik geen kleingeld bij en daarbij kon je ook alleen met kleingeld koffie halen. Dus wat restte was het verder zetten van de reis naar een volgend tankstation. En tot groot genoegen van mijn blaas kon ik bij dat tankstation wel gratis toiletteren! Hollander als we zijn moet het toilet natuurlijk wel GRATIS zijn :P.

Na een korte koffie en plas pauze vervolgde wij onze weg richting de grens. Waar wij na enige tijd het bordje met “Deutschland” voorbij reden. Vanaf de grens zou het nog zo’n kleine anderhalf uur rijden zijn en deze schatting was aardig accuraat. Vanaf de snelweg was het Westfalen Stadion (tegenwoordig dus Signal Iduna Park) te zien. En na een paar bochten en stoplichten waren we vervolgens voor het stadion en kon het plunderen beginnen!

Zoals het een echte FeanFan betaamd liep ik ongegeneerd met mijn sc Heerenveen shirtje de BVB shop binnen. Totdat ik me besefte dat Schalke 04, de aartsrivaal van BVB, ook in het blauw wit speelt en toen begon er zich toch een bepaalde vorm van gene te ontwikkelen. Afijn, ik ging met het idee die shop binnen om een BVB shirtje, petje, sjaaltje en Coachjas te gaan halen. En de missie was grotendeels geslaagd. Daar waar de gewenste coachjas niet aanwezig was, werd een voetbalbroekje gehaald en daar waar ik eigenlijk Reus als bedrukking wilde hebben hield ik het shirt blanco bij afwezigheid van deze bedrukking. Mijn eigen naam kon ook niet en op nou een andere willekeurige speler te laten zetten vond ik zonde.

Terug gearriveerd bij de auto verwisselde ik tactisch mijn blauw witte shirt voor het fel geel met zwarte shirt van der BVB! De halve souvenirwinkel van BVB in de achterbak te hebben gestopt, gingen we op zoek naar de plek waar we onze tour tickets konden bestellen. Dit was namelijk punt 2 op de agenda en hier stond zeker een uitroepteken achter!!! Nadat we de winkel 3 keer waren in en uit gegaan (wat best een raar gezicht moet zijn geweest) konden we eindelijk de juiste route vinden naar het Boruseum -.-”. Aldaar we de kaartjes kochten voor onze tour, deze zou echter over ruim een uur pas beginnen en zodoende moesten we onszelf vermaken in het prachtige Boruseum. Dit museum liet de hele bestaansgeschiedenis zien van BVB vanaf het jaar 1909 waarin het werd opgericht. En uiteraard moest ik even op de foto met de Cup die ze die avond moesten gaan winnen:

Na een drie kwartier hadden we het museum wel 3 keer gezien en begonnen we ons toch een beetje te vervelen… Dus gingen we als een stelletje kleuters ouderwets tafelvoetballen! Toen we klaar waren konden wij ons opmaken voor een mooie tour en het filmpje wat we vooraf kregen te zien verklaarde wel waarom ik rare blikken kreeg op mijn blauw witte shirt. Hierin sprak men van het oude shirt van BVB die in eerste instantie blauw wit gestreept met een rode sjerp speelde, welke niet te verwarren was met andere blauw witte shirts zoals die van Chelsea of vooral die van ‘der verboten stadt’ niet!

In het begin van de tour werd al vrij snel duidelijk dat ik toch iets beter had moeten opletten tijdens Duits op school -.-” De gehele tour werd namelijk in het Duits gegeven en het kostte mij toch enige moeite om alles precies te verstaan. Maar goed, de binnenkant van het stadion maakte een hoop goed 😀 en ik moet gewoon niet zeuren! Eenmaal in de kleedkamers keken we met enige verbazing naar de sobere stijl, maar toen de gids uitlegde waarom dit was veranderde deze verbazing in bewondering. Het was namelijk gedaan om te spelers niet te veel te laten afleiden van het eigenlijke doel: Lekker Voetballen 8).

Nadat we klaar waren met de tour gingen we met een voldaan gevoel richting ons hostel, waar we ook maar eens moesten gaan inchecken. Daar aangekomen bleek al vrij snel dat we met ons (iig mijn) Duits niet heel ver kwamen en gingen we ongegeneerd verder in het Engels. Toen we naar onze kamer liepen stonden we nog even na te denken over de hoogte van het zojuist betaalde bedrag… Dit kwam namelijk niet helemaal overeen met wat vooraf werd gepresenteerd, maar we dachten het zal wel en we wilde eerst ff naar onze kamer. Daar binnengekomen kwamen we erachter dat wij een kamer moesten delen met 4 andere personen. Iets wat we ook niet helemaal hadden ingecalculeerd, maar ook dit kon de pret niet drukken. Nadat ik mijn bed had opgemaakt en een halve bus deo had opgespoten besloot ik mede onder druk van mijn kompaan toch nog maar even naar de receptie te gaan over de hoogte van de prijs. En toch goed dat ik dat deed, want wat bleek de hostel kaart die we verplicht moesten aanschaffen voor verblijf in Europese hostels was niet 21 euro per persoon (wat voor Duitsers gold) maar 3 euro. Dit scheelde toch een slok op een borrel en met een voldaan gezicht liep ik weer terug naar de kamer. Aldaar ik het heugelijke nieuws vertelde en Nelis ook vrij blij was dat ie me had gepusht toch maar even te gaan vragen hoe en wat!

Nadat alles was geregeld de bedden waren opgemaakt en de koffers waren verstopt onder de bedden gingen we de stad verkennen voor een goede kijkplek voor de avond. Tot onze grote vreugde bleek Hansaplats recht voor ons hostel te zitten en zo hoefde we dus niet verder te zoeken. Dit ook omdat we van verschillende supporters hadden gehoord dat het verder overal vol was en dat er niemand mer werd toegelaten op andere pleinen. Nadat we hadden genoten van ein Bröd mit Bradwurst gingen we even kijken in wat winkeltjes voor een souvenirtje voor de ouders. Helaas vonden we niets leuks en gingen we naar een paar uur weer even de hotelkamer in. Daar aangekomen waren er twee andere jongens in onze kamers en al snel leerde we dat zij ook voor de Pokal Final kwamen en dat zij hoewel ze Duitsers waren nog veel langer onderweg waren naar Dortmund dan wij vanuit Nederland. Na even gepraat te hebben met de gasten (Nelis in Duits ik heel bijdehand in het Engels) besloten we toch maar even de stad in te gaan om te kijken hoe druk het inmiddels was en of we een goed plaatsje konden bemachtigen.

Nadat we eerste een lekkere kop koffie hadden bemachtigd bij de lokale Starbucks en gretig gebruik maakte van het gratis wifi, maakte wij ons op voor de wedstrijd waar we al weken lang naar uitkeken! Een half uur voor de wedstrijd stonden we op een mooie plek en werden we door de een man met een speaker toegezongen waarna het hele plein netjes als een soort zombiekorps herhaalde wat er geschreeuwd werd. En dus zat de sfeer er al lekker in! Het viel mij wel op dat er een ongelofelijke verscheidenheid aan supporters waren: Mannen, vrouwen, kinderen, bejaarden, mensen met rare kapsels en oogschaduw en mensen die er casual uit zagen. Dit vond ik een mooie constatering en daarbij gezegd dat zoiets waarschijnlijk niet zou zijn wanneer een Ajax of een PSV in de finale had gestaan. Zelfs liepen er enige FC Bayern fans rond die ook gewoon hun gang konden gaan. Ik kan me niet voorstellen dat een Feyenoord supporter in Amsterdam rond had kunnen lopen tussen Ajax fans tijdens een onderlinge finale.

De wedstrijd was begonnen en BVB kwam goed uit de startblokken en hield het goal tot de rust schoon en verzaakte een aantal kansen te verzilveren. Dit gold echter ook voor FCB! In de tweede helft ging het aanvallende voetbal van beide kanten gewoon verder en dit resulteerde in de 60ste minuut helaas tot de 0-1 van FCB… Het Hansaplatz was stil, en terecht… Echter duurde deze treurnis niet langer want in de 68ste minuut kreeg BVB een pingel waarbij Dante van FCB eigenlijk een tweede gele kaart en dus rood moeten krijgen. Penalty werd tot mijn verbazing niet genomen door Lewandowski, maar door Gundogan en deze scoorde koelbloedig de 1-1 en de wedstrijd was weer in evenwicht. Het feesten kon niet lang genoeg duren en de twee kompanen uit Holland werden omhelst door wildvreemde mede supporters van BVB en we konden ons geluk niet op. Het eerste doel was bereikt en dat was minstens 1 keer helemaal uit de plaat gaan bij een doelpunt van BVB! De supporters waren zich al aan het voorbereiden op de verlenging en het bier werd in liters besteld! Totdat het onverwachts toch nog helemaal in de soep liep… :'(. Uitgerekend een Nederlanders beslist de puur Duitse finale in Engeland in de laatste minuut van de wedstrijd… Arjen Robben verziekte onze avond die zo mooi had moeten aflopen… Direct na het laatste fluitsignaal wilde we terug gaan naar ons hostel, maar toen gebeurde er iets waar ik toch wel kippenvel van kreeg: Het gehele plein begon massaal te klappen voor het geweldig leuke spel wat hun/ons BVB had laten zien en het gevoel van trots dat men zo goed had gepresteerd overheerste het treurige gevoel van het net niet.

En dames en heren, zo hoort het! Ik kan niet anders zeggen dan dat ik en mijn kompaan Nelis een zeer gedenkwaardig weekend hebben gehad en tegelijk besloten we om zeker een keer terug te komen voor een wedstrijd in het stadion! Want wat een voetbalbelevenis hebben deze supporters zeg, chapeau en petje af 😉

Reacties zijn gesloten.