Zo grootvader, zo kleinzoon

Wat precies de eerste voetbalwedstrijd is geweest die ik in een stadion heb bezocht weet ik niet meer, maar één van de eerste die ik mij nog kan herinneren is er één van Ajax geweest:

Ajax – Sparta Rotterdam, een wedstrijd waarvan ik de details absoluut niet meer weet, maar waarvan de uitslag tot de dag van vandaag niet meer vergeet: 5-1. Met onder andere twee goals van Shota Arveladze (mijn favoriete speler toen) en een goal van Jesper Grønkjær was het een geslaagde middag! Daarna had ik een keer van mijn oom kaartjes gekregen voor de open dag van Ajax en ik kan me herinneren dat ik dit ook erg leuk vond.
Het echte feest begon pas vele jaren later! Want als je opgevoed wordt in een Ajax omgeving kweek je automatisch iets tegen Feyenoord. En laat dat nou net de ploeg zijn die een tijd geleden ten tijden van de Ajax dominantie (die toen 4 van de 5 voorgaande jaren kampioen was geworden) kampioen werd. Het gaat om het jaar 1998-1999. In die tijd had ik een maat die voor Feyenoord was. Tegen hem zei ik dat het eerste de beste team dat hun zou verslaan vanaf dan mijn nieuwe favoriete team zou worden! Een beetje bluf natuurlijk, want ja ik was nou eenmaal voor Ajax.
De club die dit zou presteren dat was sc Heerenveen. En vanaf dat moment ben ik dit team gaan volgen. Hierbij kwam ook nog het feit dat mijn opa uit Friesland kwam en mij dus erg aanmoedigde om voor deze mooie club zijn. Hoe verder het seizoen vorderde hoe meer ik kreeg met ‘it Fean’ en hoe minder in ben gaan voelen voor Ajax tot het moment dat ik eigenlijk niet beter wist dan dat ik een Heerenveen supporter was.
Nu ik terug denk aan die tijd en de feiten en cijfers van die seizoenen terug lees, ben ik er achter gekomen dat het helemaal niet klopt dat mijn club de eerste was die Feyenoord in dat jaar versloeg. Dus dat ik ook voor de mooiste club uit Friesland ben geworden blijkt dus achteraf een gelukkige samenloop van omstandigheden. Waarbij de rol van mijn grootvader bijzonder groot was. Op hetzelfde moment is de liefde voor Friesland en het Fries geboren.
Vroeger liep ik samen met mijn opa en Tim (de hond) wel eens een rondje door het park. Ik leerde veel van de watervogels die daar vertoefden, maar ook kreeg ik zo nu en dan wel eens een Fries woordje naar mijn hoofd geslingerd. Met dan altijd gelijk de opmerking: ‘Weet je wel wat dat is jonge?’. Waarop ik eigenlijk altijd nee antwoordde en toen een verklaring kreeg van de term.
Jaren later besloot ik een sc Heerenveen shirt te kopen met niet mijn eigen achternaam of mijn nickname Jazou erop. Nee het zou een speciaal shirt worden met de achternaam van mijn lieve opa: Middel. De beste man is inmiddels alweer een aantal jaar niet meer onder ons, maar hij is toch altijd in gedachten bij me en speciaal bij wedstrijden van ús hearrenfean.
Heerenveen shirt ter ere van mijn Opa.

Heerenveen shirt ter ere van mijn Opa.

Een aantal jaar na mijn “bekering” kwam ik erachter dat ik een gratis clubkaart kon aanvragen van sc Heerenveen. Deze kaart heb je nodig om kaartjes te kunnen kopen voor de wedstrijden van sc Heerenveen. Dat dit gratis was verbaasde mij, omdat het bij Ajax zo’n 6 euro per seizoen kostte. Naast het feit dat het gratis was om een clubkaart aan te vragen was deze kaart ook nog eens 4 seizoenen lang geldig. Eenmaal mijn eigen clubkaart in bezit te hebben van sc Heerenveen met uit-registratie (nodig voor het bezoeken van uitwedstrijden), besloot mijn vader er ook één aan te vragen zodat we af en toe samen naar een wedstrijd zouden kunnen gaan.
Zo gezegd zo gedaan! In het seizoen 2006/2007 zou ik mijn eerste wedstrijd van mijn geliefde sc Heerenveen live gaan beschouwen in het voor mij toen nog onbekende Abe Lenstra Stadion (ALS). Het werd een dag om nooit te vergeten!
sc Heerenveen – NEC Nijmegen  3-0; Afonso Alves, Lasse Nilsson en Danijel Pranjic waren de doelpunten makers. Dit zou het seizoen van Afonso Alves worden. De braziliaanse spits van ‘It Fean’ werd met gepaste afstand topscorer van de Eredivisie met maar liefst 34 doelpunten! Hij werd zelfs tweede in de race om de Europese Gouden Schoen (Topscorers prijs van Europa) achter Fransesco Totti. sc Heerenveen eindigde dat seizoen op de 5e plaats, wat toen nog recht gaf op playoffs voor voorronde van de Champions League. Deze zouden we uiteindelijk niet winnen, want we werden uitgeschakeld door Ajax -.-” en dus werd het Europa League.Dit seizoen ben ik naar nog een aantal wedstrijden geweest, maar omdat ik niet om de hoek woon van Heerenveen vond mijn vader het geen goed idee om elke week heen te gaan. En ergens had ik daar ook wel vrede mee, want je kon tenslotte ook op tv kijken.Niet lang hierna heb ik mijn allereerste sc Heerenveen voetbalshirt gekocht en dit bleek een opzet voor meer shirt, maar dat komt later misschien nog aan bod ;).

Mijn eerste sc Heerenveenshirt.

Dit waren mijn eerste ervaringen met voetbal en sc Heerenveen. Voor een uitgebreid verslag van de wedstrijd sc Heerenveen – NEC klik hier.

Ter afsluiting wil ik nog gezegd hebben dat een van de mooiste Heerenveen momenten uit mijn leven het bezoeken van een open dag met zowel mijn vader als mijn opa. Mijn opa was toen al slecht ter been, maar wilde dolgraag nog eens met zijn kleinzoon naar het stadion van hun clubbie gaan. Bedankt hiervoor opa! Ik zal u nooit vergeten 😉

Reacties zijn gesloten.